Sangkan Pasakan Belut Teu Hanyir

Rék belut meunang ngurek, rék meunang ngobor, atawa ngahaja meuli pisan ti pasar. Salah sahiji cara sangkan ditéwakna seuseut jeung leuleueurna ka luar kabéh, belut anu dina wadahna kénéh téh (sangkan teu loba wawadahan nu ngilu kahanyiran), awuran lebu hawu bisa ogé ku abu gosok nu ilaharna dikeleyengkeun ku tukang abu, atawa belut guleykeun kana lebu sina guley pisan.

Miara belut, sakumaha miara lauk séjénna. Ngan sanggeus dibesétan dipiceunan jeroanana, belut diprékprékan sina jalébér cara arék didéngdéngkeun, terus diteukteukan, kumbah.

Belut anu meunang miara tadi, saméméh dibacem bungbu masak atawa rék diolah ku cara kumaha sakapalay, balagudeg manggihan cara (komo anu teu paya ku bau hanyir) sangkan engkéna pasakan belut henteu kaambeu hanyir.

Sanggeus sampurna miarana, cara tadi, belut diwadahan dina wadahna nu bieu kénéh waktu ngumbahna, laju marud bonténg. Kira-kira baé bonténgna, ulah tepi ka belutna ukur hiji, upamana, tapi bonténg anu rék diparudna pikeun pamépés bau hanyir belut téa, tepi ka 10 kilo, asa piraku deui.

Bonténg nu meunang marud téh, campurkeun, galokeun kana belut meunang motongan jeung ngumbah tadi, aduk-aduk tepi kapagalo pisan. Ieu meureun cara ngabacem belut lian ti ku bungbu. Engkeun baceman tadi kurang-leuwih 15 menitan, laju pisah-pisahkeun bonténg jeung belutna, ku cara dikumbah deui atawa ku cara séjénna, teu langkung. Laju bacem ku bungbu atawa bungbuan sakapalay.***

Ngédarkeun:

0 comments